Wednesday, June 10, 2015

Isu Wanita Terpaksa Pakai Kain Sarung di JPJ

Faktanya, apa yang dikatakan oleh YB Datuk Aziz Kaprawi tu benar sekali.... Peraturan adab pemakaian semasa berurusan di pejabat kerajaan telah lama wujud. Cuma segelintir rakyat yang tidak faham atau buat-buat tak faham malah bersahaja mencabar peraturan ini. Demi menghormati orang lain yang berurusan di pejabat kerajaan maka semua diminta untuk berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Tetapi tidak, bila kita pergi ke sana ada sahaja satu atau dua orang yang pakai seluar pendek yang amat pendek atau pakai mini skirt. Tak boleh yer setan.... pakai tu elok la sikit.


http://www.siakapkeli.my/2015/06/status-wanita-terpaksa-pakai-kain.html

Kemudian, isu minta maaf ni jangan la dijadikan isu.... ini adalah budaya kita sebagai orang Melayu yang bertenang... dan suka ketenangan. Ini namanya budi bahasa. Ada juga saya tengok beberapa orang yang marahkan Aziz Kaprawi kerana minta maaf.... eh... takpe la... apa je kita buat kalau orang nak cakap... terkena juga. Blame the man for apologizing..... and blame him if he doesn't.

Datuk Aziz Kaprawi minta maaf untuk menenangkan keadaan.... he is a national level leader... ini contoh yang baik... biar lah orang kata salah sekalipun.... takde yang lebih baik daripada minta maaf. Dia minta maaf dengan niat yang baik... people should be happy.

Anggota yang bertugas tu pun jangan kita salahkan sangat... dia jalankan tugas dia. Jikalah mungkin adalah salah silap... mungkin cara dia handle keadaan tu ada kekurangan sahaja... bukannya dia maki orang tu dan halau keluar..... dia suruh pakai elok sikit. pakai sarung pun takpe.... macam aci-aci yang datang tu.... pakai sari.... pakai sarung.... OK jer...

Mungkin sebab ini.... Datuk Aziz minta maaf.... untuk tenangkan semua orang. Bagi kakitangan awam yang bertugas.... peranan anda adalah untuk jalankan tugas dengan penuh tanggungjawab. Pun begitu, budi bahasa perlu guna sebaik mungkin.... budi bicara juga perlu ada. Kalau tiada budi bicara duduk kat Malaysia ni.... apa nak jadi.

I rest my case.

No comments:

Post a Comment

Do leave a comment. If you hate me... leave two.