Thursday, October 1, 2009

Tali Pengakap Yang Disyorkan

Tali adalah keperluan dalam kategori alat yang penting dalam kehidupan seorang Pengakap. Sepertimana pentingnya pistol kepada polis, tali adalah untuk Pengakap.

Jangan kecil fikiran anda mengatakan tali adalah satu-satunya yang Pengakap perlukan, sebenarnya jika boleh pistol pun kita mahu gunakan tapi dalam latihan kemahiran... seorang Pengakap dilatih menggunakan dan mengendalikan tali dengan baik.

Bagaimana memilih ciri-ciri tali yang baik dan betul dan tidak begitu mahal?

Pernahkan anda melihat orang melakukan aksi payung terjun? ya... parachute. Tali parachute itu adalah ciri-ciri yang baik untuk digunakan sebagai tali pengakap.

Tali pengakap sebaik-baiknya berwarna putih dan isi dalamnya penuh dan luarnya mempunyai anyaman yang baik dan panjangnya tidaklah melebihi 3 meter, kerana 3 meter ini pun sudah cukup panjang dalam aktiviti pengakap sehari-hari.

Jika kita beli tali yang terlalu baik... seperti tali mendaki gunung, mintalah pada kedai itu tali dari jenis Static Kernmantle bermakna ia tidak memeri, bahagian tengahnya penuh dan diulik anyaman kemas. Tetapi harganya RM15.00 / meter. Beli 3 meter dan RM45.00

Jika anda ingin tali pengakap gred A dengan harga RM12.00 untuk panjang tali 3 meter sila berhubung dengan Pengurus Kelas Dataran Merdeka atau datang sendiri ke kelas untuk melihat contoh tali.

No comments:

Post a Comment

Do leave a comment. If you hate me... leave two.