Monday, September 22, 2008

SPPLP

NAMA PROJEK: Sejarah Pembangunan Pengakap Lembah Pantai (SPPLP)


TARIKH KERTAS KERJA: 16hb September 2008
TEMPOH PERSIAPAN: 4 Bulan

TARIKH MULA: Oktober 2008
TARIKH PENERBITAN: Februari 2009

ABSTRAK PROJEK:
Projek ini bertujuan untuk merealisasikan usaha untuk merekodkan perkhidmatan dan penglibatan individu yang menyumbang dalam pembangunan pengakap tempatan ini tidak mengira bentuk mahupun skala sumbangan.

KAJIAN & PEMERHATIAN:
Suka saya merujuk kepada Laporan Kemajuan Program Pengakap Kelana Suku Ke-3 2006 kerana setakat ini tiada laporan bertulis untuk membuat perbandingan selain laporan ini.

KELEMAHAN USAHA YANG LEPAS:
Secara amnya, kekurangan amalan penulisan yang konsisten dari kalangan generasi kini tidak mengira peringkat umur amat membimbangkan. Daerah Lembah Pantai pada tahun-tahun yang lepas telah banyak melancarkan usaha untuk mencatat dan menyimpan rekod serta menggunakan rekod tersebut untuk mewujudkan sistem penghargaan yang proaktif.

Sebagai contoh, ADC kebajikan telah dilantik pada tahun 2007 dan beliau dengan usaha sendiri mengumpul maklumat peribadi (tarikh lahir) pesuruhjaya- pesuruhjaya dalam daerah sebagai permulaan untuk menghantar kad ucapan selamat hari lahir bagi mewujudkan suasana harmoni dan rasa dihargai. Usaha beliau ini adalah antara yang pertama seumpamanya namun setakat pengetahuan saya hanya beberapa orang sahaja yang menerima kad tersebut pada tarikh ketibaan hari lahir dan kemudiannya aktiviti tersebut terhenti. Begitu juga dengan Pengurus Kelas Dataran Merdeka pada tahun 2008 yang melancarkan usaha yang hampir sama tetapi kad ucapan tersebut dihantar kepada Ibubapa dan penjaga ahli Pengakap yang menyertai Kelas Dataran, namun usaha tersebut juga terhenti setakat itu sahaja.

Pelbagai faktor yang mendorong kepada kegagalan kedua-dua kes seperti diatas, antaranya ialah; usaha tersebut dilakukan oleh seorang sahaja tanpa gandingan tenaga dan kerana tiada gandingan tenaga juga menyebabkan kegagalan untuk proses mendapatkan maklumat lebih-lebih lagi individu yang mengusahakan projek itu juga sibuk dengan kerja dan kerjaya.

Perlu ditekankan disini, semua projek seumpama ini tidak mendapat pembiayaan daripada daerah setakat hari ini, semua kos dikeluarkan atas dasar tanggungjawab sendiri. Dengan tiadanya rekod perkhidmatan seperti ini, siapa yang akan mengingati usaha-usaha murni mereka. Contoh diatas adalah sebagai contoh terbaru sahaja, bayangkan usaha-usaha individu, pasangan, pasukan yang terdahulu yang bermula seawal 1997 lagi.

Maka amatlah diharapkan, semua pihak dapat melihat rasional mengapa projek SPPLP ini harus dilancarkan dengan kerjasama ramai. Projek ini telah disemak oleh Pesuruhjaya Daerah dan mendapat kelulusan darinya pada hari ini.

USAHA KE ARAH KEMAJUAN:
Manusia alam sejagat kini berada dalam ketamadunan manusia yang maju seperti yang kita lihat kini adalah kerana usaha cendekiawan zaman awal ketamadunan dahulu yang mempunyai usaha untuk menulis dalam erti kata merekodkan atau membuat catatan ringkas mengenai apa yang mereka lalui. Sekiranya tiada bentuk penulisan tersebut, tidak mungkin generasi seterusnya dapat meneruskan kajian atau memanfaatkan ilmu yang mampu memperbaiki mutu kehidupan yang kita semua nikmati masa kini.

Kepayahan daerah Lembah Pantai dalam mengharungi kemajuan selama ini, disebabkan tiada sumber bahan rujukan yang mampu kita gunakan untuk mengenalpasti permasalahan, kelebihan, teknik yang boleh kita gunakan dalam menjalankan aktiviti dan program dalam daerah. Sekiranya kita meneruskan program seperti biasa dan tetap tidak menyumbangkan penulisan untuk daerah kita ini maka dalam masa akan datang generasi yang mengambil alih tempat kita akan menghadapi masalah yang sama sepertimana yang kita hadapi.

Pendaftaran keahlian dalam sekolah mempunyai masalah yang sama tahun demi tahun dan kita sentiasa membincangkannya dalam setiap mesyuarat tahun demi tahun tanpa merekodkan masalah tersebut dalam bentuk bertulis. Sekiranya kita dapat membincangkan penyelesaian masalah tersebut namun jika gagal menerbitkan penulisan yang kekal, maka usaha kita ini satu hari kelak akan berulang menjadi kegagalan kerana generasi seterusnya tiada panduan untuk menangani masalah tersebut.

Amalan penulisan semakin tenggelam dalam generasi zaman kini, ini dapat dibuktikan dengan kegagalan ahli-ahli kita untuk melengkapkan buku log. Amalan tersebut sekiranya berterusan maka tiada kemajuan yang dapat kita capai dalam konteks kemajuan Pengakap tempatan.

Dengan adanya rekod sebegini, kita dapat membuat pengukuran tahap kejayaan kita dari tahun demi tahun dan dengan usaha ini juga kita dapat memberi penghargaan kepada mereka yang telah, pernah dan masih berkhidmat untuk pembangunan Pengakap Lembah Pantai.

BUKU LOG JAWATAN PESURUHJAYA:
Sepertimana lazimnya setiap Pengakap mesti mencatat lognya dalam buku supaya boleh dijadikan rujukan pada bila diperlukan. Masih relewan dengan zaman sekarang tidak mengira pangkat. Sistem buku log jawatan ini lebih efektif berbanding dengan sistem fail daerah walaupun sistem fail ini memang perlu kita kekalkan. Bezanya ialah, Sistem fail disimpan oleh ADC pentadbiran dan semua catatan adalah bahan bercetak, manakala buku log jawatan dipegang dan dicatat menggunakan pena oleh ADC yang di telah pertanggungjawabkan .

Buku log itu akan dituliskan nama-nama penjawat yang pernah memegang buku tersebut yang membolehkan penjawat selepasnya meneruskan usaha, projek dan program dengan merujuk kepada catatan penjawat terdahulu. Ini dapat menggelakan dari kemajuan yang sedang berkembang terbantut akibat tiada rujukan. Prinsip catatan buku log yang mudah, satu catatan satu mukasurat.

Buku log ini akan disediakan oleh Pesuruhjaya Daerah dan dijangkakan akan diserahkan kepada para penjawat pada minggu pertama bulan Oktober 2008.

SENARAI REKOD PERKHIDMATAN:
Mantan Pesuruhjaya Daerah:
 1. En. Zakarani
 2. En. Nazri
 3. En. Naufal
 4. En. Fuad Omar
 5. En. Kamarul Bashah Hussin
Mantan Pen. Pesuruhjaya Daerah:
 1. En. Alang Bendahara - Tugas-Tugas Khas
 2. En. Johari - Tugas-Tugas Khas
 3. En. Ali Baizuri - Tugas-Tugas Khas
 4. Pn. Siti Hajar Razeli - Hal Ehwal Wanita
 5. Pn. Arnem - Kebajikan
 6. Pn. Arnem - Pentadbiran
 7. En. Zulfikar - Teknologi Informasi
 8. En. Abdul Jalil - Program
 9. En. Kamarul Bashah - Teknologi Informasi
 10. En. Kamarul Bashah - Pentadbiran
 11. En. Halim Khamis - Latihan
 12. En. Iskandar Muda - Program
 13. En. Iskandar Muda - Kelana
 14. En. Zainor Sham - Program
 15. En. Zainor Sham - Kelana
 16. YM. Raja Mohd Norhisham YM. Raja Abdul Rahim - Belia & Masyarakat
 17. En. Saiful Muhiyiddin - Pentadbiran
 18. En. Mohd Noor - Kanak-Kanak
 19. En. Saiful Mansur - Tugas-Tugas Khas
 20. En. Famie Shafie - Tugas-Tugas Khas
 21. En. Famie Shafie - Perhubungan Raya
 22. En. Famie Shafie - Pengakap Raja
 23. En. Jamal Harim - Tugas-Tugas Khas
 24. En. Azwan Abd Rahman - Kanak-Kanak
 25. Pn. Hezliza - Hal Ehwal Wanita
Senarai Nama Pengetua:

Senarai Nama Pemimpin:
 1. En. Azizan
 2. En. Nazri
 3. En. Kamarul Zaman
 4. En. Rajahan
 5. En. Shaiful Muhyiddin
 6. En. Mohd Noor
 7. En. Halim Khamis
Senarai Nama Kelana:
 1. En. Joshua
 2. En. Zulfikar
 3. En. Johari
 4. En. Shahril Razeli
 5. En. Shahrul (Guru Muzik)
 6. Cik Jiji Razeli (adik Hajar)
 7. En. Jamal Harim Abdullah
 8. En. Ali Baizuri Razali
 9. En. Muiz Misri
 10. En. Iskandar Muda
 11. En. Azman Zainal (Shah Alam)
 12. En. Azwan Abd Rahman
 13. En. Darminder Jit Singh (Penguatkuasa MBPJ)
 14. En. Famie Shafie
 15. En. Abdul Jalil Abd Samad
 16. Pn. Siti Hajar Razeli (Maybank)
 17. En. Kamarul Bashah Hussin
 18. En. Alang Bendahara (NTSP)
 19. Dr. Pn. Dura (Klinik Aidura)
 20. En. Darnis Mahmud
 21. En. Imran Amir
 22. En. Azrai Baharuddin
 23. En. Fairuz (Kelana Bee)
 24. En. Shafie
 25. En. Shakri
 26. En. Faizal Rezza
 27. En. Ipin (MPS)
 28. En. Ahmad Ridhwan Ahmad Baihaki
 29. En. Hairol Azmi
 30. En. Ibnu Walid
 31. En. Adam
 32. En. Izaldin Misri
 33. En. Zulhelmi (Pegawai TLDM)
 34. En. Wan (Suami Azizah)
 35. Pn. Azizah Mastura
 36. En. Hazrol (Penguatkuasa DBKL)
 37. Cik Farah Dot (Heong Leong Bank)
 38. En. Zainor Sham Abdullah
 39. Pn. Hairul Bariah Marwan
 40. YM. Raja Mohd Norhisham YM. Raja Abdul Rahim
 41. En. Rincing (Kelana Angkasa)
 42. En. Saiful Mansur
 43. En. Hazim
 44. En. Yeob (KTMB)
 45. Cik Mahani Leow
 46. Cik Erma Yanti Osman
 47. En. Faisal (McDonalds)
 48. En. Zairol Azmi Zainun (Jab. Perdana Menteri)
 49. En. Khairul Nizam Mohd Ali Lee
 50. En. Sulaiman Sidek (Petronas)
 51. En. Putera Amy
 52. En. Lai (wataniah)
 53. En. Tukang Masak Hotel
 54. En. Faizal (Polis)
 55. Cik Budak shah alam yang lawa muka macam teddy bear tu
 56. En. Bob (tukang masak di langkawi, Kelana C)
 57. En. Jeffry (Rela)
 58. En. Shahrul (Kelana Bee, dak bang)
 59. En. Shahril Rani
 60. En. Farizal

3 comments:

 1. Projek ini adalah bagus namun untuk merekodkan data-data yang ada,saya rasa tuan kena buatkan ketegori mengikut tahun atau zamannya kerana apa yang ada sekarang nampaknya semua dah bercampur gaul.

  Saya takut pada satu ketika,bila tuan terima terlalu banyak data hingga tuan tak tahu nak susun bagaimana.

  ReplyDelete
 2. Maklumbalas sebeginilah yang kita harapkan untuk memperbaiki mutu perkhidmatan dalam kemajuan daerah tempatan.

  Dalam kes SPPLP ini, saya hanya dapat menyenaraikan nama-nama yang terlintas dahulu di memori saya, tahun dan zaman memang saya tidak ingat dan kita kena cari jalan untuk buat sorting, itu bantuan yang kita perlukan.

  ReplyDelete
 3. This is the sorta project that should be undertaken by youths today and its commendable to note that Datuk Seri Dr Famie Shafie has progressed much far beyond from his days since 2005. Look no further and look ahead and continue your pursuit towards success and fame and never let anything stop you. You have my support and best of luck.

  Best Wishes
  Prem

  ReplyDelete

Do leave a comment. If you hate me... leave two.